– Tager du detta företag och lovar att älska det i nöd och lust?
Direkt när du starta en enskild firma så inleder du en livslång relation med Skattemyndigheten. Skattemyndigheten kommer att vaka över dig, se till att du gör det du ska som företagare och att du gör det i tid.
Skatt enskild firma - hur krångligt är det egentligen?
Det är faktiskt inte så krångligt som det låter. Däremot är det knepigt att driva enskild firma om man inte har lagom koll på läget eftersom det är så lätt att glömma att firmans pengar är firmans pengar och dina pengar är dina pengar. Många sätter sig i klistret för att de glömmer bort det. Gör inte det du.
Skatt enskild firma - Det här ska du göra direkt:
Ring Skattemyndigheten i din kommun och skaffa en blankett som heter Skatte- och avgiftsanmälan. Där ansöker du om F-skatt, registrerar dig för eventuell moms och som arbetsgivare om du har anställda. Uppgifterna du fyller i på blanketten ligger till grund för din preliminära skatt (inkomstkatt, egenavgifter och moms) som du ska betala varje månad. Det kan vara svårt att uppskatta hur verksamheten kommer att gå men här har du bra hjälp av din budget. Om resultatet inte blir som du trodde är det enkelt att ändra genom att lämna in en ny preliminär deklaration.
Tips: Om du är osäker på hur du ska fylla i blanketten – ring till skatteupplysningen så får du hjälp direkt. Skattemyndigheten är till för oss och inte tvärtom. Det är deras jobb att förklara saker så att de blir begripliga.
Skatt enskild firma - Så här beräknas skatten:
Låter det här krångligt:
1. Beloppet du skriver i din skatte- och avgiftsanmälan ligger till grund för uträkningen av din preliminära F-skatt.
2. På ett ställe ska du skriva ditt företags Nettointäkt efter avdrag för egenavgifter. För att räkna ut just det beloppet behöver du göra en uppskattning av vad du kommer att dra in och vad du kommer att göra avdrag för under året. Det är lite struligt men det är så de vill ha det. Allvarligt talat - vem sjutton vem hur mycket pengar man kommer att dra in. Beloppet du får fram är den beräknade vinsten för året.
3. Från vinstbeloppet ska du dra 25% som är ett schablonavdrag som ska motsvar de egenavgifter du ska betala.
Det är egentligen inte så komplicerat att förstå
vad man ska göra, men det är ju alltid svårt att veta
hur mycket man kommer att dra in. Här är det viktigt att inte ta i för mycket eller för lite. Om du tar i för mycket kommer du att behöva betala in pengar du inte har. Om du tar i för lite kommer du att bli skyldig pengar och måste ha stenkoll på att inte göra av med dem. Skattemyndigheten är inte att leka med.
Har du eld i baken och vill komma loss med ditt företag nu?
Läs i så fall
Rivstart